Home > Nieuws > Eranatoli

Nieuws

13 november 2013

Eranatoli

NIEUWSBERICHTEN

1384334994_papu-traditie-08-11.jpg

08.11.13.

Deze morgen stonden we al om 6u30 paraat voor het ontbijt. Rond 7u30 is gids Mike samen met Brury en alle expeditiemateriaal vertrokken voor de eerste vlucht naar het basiskamp. Wij hebben nog wel wat tijd want samen met de Australische dokter Simon staan we voor de derde en laatste vlucht gepland. Dit geeft ons nog wat tijd om een wandelingetje door het dorp te maken. Iedereen blijft best nieuwsgierig want men ziet hier heel weinig blanken. We hebben een leuke babbel met de plaatselijke schooljuf die ons graag haar schooltje wil laten zien. Dit moeten we met tegenzin afwimpelen want onze tijd is te beperkt. Terug aan de guesthouse ontmoeten we een van de dorpsoudsten, enkel 'gekleed' in peniskoker en een kepie. Hij wil erg graag gefotografeerd worden. Ergens betekent dit voorval dat hij wel ok is met onze aanwezigheid. Het tweede team vertrekt rond 8u30 en tegen 10u zijn wij aan de beurt. We hebben een rit van om en bij de 20 minuten voor de boeg. Eens we de dorpskern uit zijn slingert de hobbelige weg zich door het heuvelachtige landschap. Op de hellingen zie je keurig afgebakende landbouwveldjes. Er zijn ook een paar kleine steengroeves. We bereiken een soort buitenwijk met keurig geschilderde huisjes en ook de gebouwen van de overheid. Ergens midden op een grasveld houden we halt bij een geïmproviseerde helikopterbasis. Het is ondertussen best warm geworden. Na een tijdje wachten landt de gele Bell212. Dit is de civiele versie van de heli uit de Vietnamoorlog . De sympathieke piloot brengt ons echter het slechte nieuws dat er lage bewolking is komen opzetten in regio Carstensz waardoor het niet meer veilig is om daarheen te vliegen. We kunnen geen contact maken met het basiskamp om te zien of de situatie ondertussen verbeterd is en een klein uurtje later wordt beslist om onze vlucht tot morgen uit te stellen, als het weer gunstig is. Dit betekent nog minstens een dag minder acclimatisatie met alle gevolgen van dien voor het halen van de top. We zijn ferm ontgoocheld en gefrustreerd. We hebben geen andere keuze dan eens goed te vloeken en de pil door te slikken. En zo zitten we hier nog altijd in Eranotali... Terug in de guesthouse eten we zoals gisterenmiddag en gisterenavond kip met rijst. In de namiddag begint het ferm te regenen en gaat het onweren.
Er is wel iets vreemd met dit land. Om een voor ons nog onduidelijke reden mag niemand weten wat we hier eigenlijk komen doen. Op vragen hieromtrent moeten we heel vaag en naast de kwestie antwoorden en we mogen zeker nooit van de Carstensz spreken. Locals die teveel vragen stellen moeten we afwimpelen en we hebben best geen contact met militairen of politie.
We kregen net bericht dat het ook in basiskamp stevig aan het gieten is. De boel is daar zo ongeveer aan het onderlopen. Misschien hebben we dan toch nog wat geluk vandaag. Wij slapen alvast in een lekker droog bed.

Galerie :

1
Terug naar de lijst

Bezoek het station

Begeleide bezoeken aan het waterzuiverinsstation worden georganiseerd na reservatie.

RESERVEER EEN BEZOEK