Home > Nieuws > Eranatoli

Nieuws

12 november 2013

Eranatoli

NIEUWSBERICHTEN

1384246183_aeroport.jpg

07.11.13. 

Deze morgen waren we al vroeg uit de veren. Om 6u30 moest alle bagage klaar staan.  We hadden een korte breefing want er zijn toch wel wat problemen ivm de helicoptervlucht naar het basiskamp. Het blijkt nogal typisch te zijn voor Papua’s dat ze uerenlang kunnen discussiëren en elke vorm van compromis weigeren. Blijkbaar hebben we teveel gewicht aan materiaal en bagage bij om in 3 vluchten van Eranatoli naar het basiskamp te vliegen. Er is per vlucht slechts 350 kg voorzien, onszelf inbegrepen. Iedereen heeft gisteren avond nog eens de bagage gecheckt en alles wat niet echt noodzakleijk is wordt achtergelaten. Zo kunnen we toch wat kilo’s uitsparen, maar ook dit blijkt niet voldoende te zijn. 1081 kg na de weging van deze morgen.  Een 4de vlucht zou een serieuse meerkost betekenen per persoon en dit past niet echt in de budgetten. Even denken we eraan om dan toch de voettocht door de jungle te doen maar de veiligheidsproblemen zijn nog steeds dezelfde dus dit is ook niet de beste optie. Assistent gids Johno heeft beslist zich uit de expeditie terug te trekken. Zo vallen we qua gewicht binnen de opgelegde normen. Niemand is hier echt gelukkig mee maar het lijkt de enige haalbare mogelijkheid. Hoofdgids Mike zal dus tijdens de expeditie enkel worden bijgestaan door Brury, een indonesische klimmer die al op verschillende Cartsenszexpedities assisteerde.
Het plan was rond 9u naar de luchthaven te vertrekken voor een vlucht met een Twin-Ottertoestel naat Eranatoli. We hebben ondertussen wel geleerd dat elk plan hier wel minstens één keer gewijzigd wordt en uiteindelijk zijn we rond 11u vetrokken. Tel er nog eens bij dat we ook in de luchthaven een paar uurtjes hebben gewacht. Gelukkig klikt het goed in het team, hebben we elkaar wel een en ander te vertellen en er mag best eens gelachen worden. We hebben ons een houding aaangeleerd van no stress, relax, stay cool en verder zien we wel wat er komt. En tot nu toe lukt het nog aardig ook. Rond 13u gaan we met een overjaarse Twin-Otter de lucht in. Het uitzicht vanuit het vliegtuigje is adembenemend. Na enkele minuten vliegen we boven het regenwoud, een donkergroene bomenzee. Hier en daar zie je een rivier die als een bruin lint door het landschap slingert. We zien heuvels en dalen, een paar kleine dorpjes  en een half uurtje later landen we in Eranatoli dat gelegen is langs een uitgestrekt meer.
Bij aankomst in dit dorpje zijn we een ware atractie voor de plaatselijke bewoners. We rijden naar een eenvoudige guesthouse en de kleurrijk uitgedoste Papua’s  staan in drommen om ons heen als we uit de auto stappen. We zien een groepje kwajongens, vrouwen met kindjes en zelfs  Etienne komt erbij staan. De mensen zijn hier heel vriendelijk en iedereen lacht ons toe en zegt met een kleine buiging goeiedag. Het is wel leuk om hier eens rond te lopen. Tussen de toeterende brommertjes die maar blijven voorbijrazen lopen blootvoetse kinderen in versleten voetbalshirts, geiten en grappige harige varkentjes. De natuur is prachtig. In de beboste heuvels hangt wat nevel, waardoor de omgeving een mysterieurs karakter krijgt. We wachten tot na 15u30 op ons middagmaal maar no stress, relax, stay cool...
Na het eten hebben we een boeiend gesprek rond hoogteziekten en worden de afspraken gemaakt voor morgen. We checken de klimuitrusting en knutselen met behulp van onze jumar, een stuk touw en 2 carabiners een beveiligingsysteem in elkaar dat nog het best te vergelijken is met dat wat je gebruikt voor een via ferrata. Ondertussen is het avond geworden.

Terug naar de lijst

Bezoek het station

Begeleide bezoeken aan het waterzuiverinsstation worden georganiseerd na reservatie.

RESERVEER EEN BEZOEK