Home > Nieuws > TIMIKA 06.11.13

Nieuws

12 november 2013

TIMIKA 06.11.13

NIEUWSBERICHTEN

1384245664_vuil-strand-06-11.jpg

Gisteren avond  zijn we rond 23.30u in Kuta vertrokken. Onze vlucht vertrok in Denpasar airport om 01.50u. Na de gebruikelijke incheck en veiligheidscontroles hadden we nog ruim anderhalf uur over voor. Het begin van een lange dag. Na een slapeloze vlucht van een 3-tal uur zijn we in Timika, op Papua geland. We zijn weer maar eens een uurtje opgeschoven, zo zitten we nu in t totaal 8u voor op thuis. Landen op Papua was ronduit fascinerend. We naderen Timika over een brede modderige rivierdelta en voor zover we kunnen zien is het landschap hier bedekt met uitgestrekt regenwoud dat tot bijna aan de kustlijn reikt. Er is slechts nog een smalle strook strand te zien. Het landschap is verre van vlak. Na de landing worden we met een busje naar het luchthavengebouw gebracht waar we ongeveer een uurtje moeten wachten. In de vertrekhal staan informatieborden over de beruchte Freeport-mijn die gelegen is in de regio van de Carstensz Piramide. We krijgen info over de open goud- en kopermijn, die internationaal op heel wat kritiek en tegenwind kan rekenen. Daarnaast wordt ook en vooral veel nadruk gelegd op het ecologisch programa, de health-care en steun aan Kmo’s en de plaatselijke bevolking. Naar ons toe komt dit vooral over als een soort positieve propaganda.
Een tweede vlucht van een dik uur brengt ons in Jayapura, de hoofdstad van Papua. Hier rijden we naar een luxueus hotel waar we een 4-tal uren moeten doden.  De sfeer is er wat grimmig want het stikt er van de miliatiren en politie-agenten. We eten wat en moeten vooral lang wachten. Iedereen is moe. We proberen nog een uiltje te knappen tijdens het uurtje wachttijd voor de volgende vlucht maar zonder veel succes.
We gaan nogmaals voor 1u40 de lucht in naar Nabire, ons eindpunt voor vandaag. Eindelijk lukt het om toch een beetje te slapen tijdens deze korte vlucht. In Nabire krijgen we onderdak in een plaatselijk hotelletje. Er is weinig luxe maar de kamers die uitgeven op een kleine binnentuin zijn ruim en relatief proper. We verfrissen ons een beetje en gaan even wandelen in het stadje, al was het maar om een beetje beweging te brengen. Nabire laat vooral een smerige indruk na. De rivierwallen worden als stort gebruikt en liggen bedekt met tonnen afval. Langs de vervallen straten zijn open riolen vol afval waar de kindjes vrolijk in spelen. Ook het strand ligt vol met vuiligheid. Het is hier heet en zwaar weer. Bij valavond neemt de bewolking toe .

Terug naar de lijst

Bezoek het station

Begeleide bezoeken aan het waterzuiverinsstation worden georganiseerd na reservatie.

RESERVEER EEN BEZOEK