Home > Nieuws > Behouden thuiskomst van het avonturentrio

Nieuws

18 maart 2011

Behouden thuiskomst van het avonturentrio

NIEUWSBERICHTEN

1300457700_1-com-00-iac-005-rev.-a-photos-1.jpg

Het

Het avonturentrio « Richomme » is terug van weggeweest van de ijsexpeditie. Voor Bruno, David en Fabrice was de oversteek van het oostelijke deel van het Baïkalmeer ver van een plezieruitstapje …

Het avonturentrio « Richomme » heeft niets aan het toeval overgelaten. Er was een zware voorbereiding: meerdere looptrainingen per week, het materiaal en de voeding . Alles werd grondig verzorgd want men verwachtte zich aan extreme toestanden in deze ijzige koude.

Zelfs Bruno, die niet aan zijn proefstuk toe is en die genoeg te maken had met moeilijke en extreme levensomstandigheden was verrast door deze harde klimaatstoestanden. Hij getuigt: « Dagelijks hadden wij grote problemen door de extreem lage temperaturen tussen -30 en -35°C ».
Vooral ‘s avonds na de beëindiging van elke etappe was het zeer moeilijk. Iedere avond was er hetzelfde ritueel – een gevecht tegen wind en koude « alles om energieverlies te voorkomen » :
1. Hout zoeken voor het kampvuur
2. Ijs smelten tot water
3. Voedsel koken in dit water
4. De kookplaats gereinigd terugschenken aan de natuur
5. De tenten opslaan.

Door de felle koude konden zij maar enkele uurtjes per nacht slapen.
Hun grootste nachtmerrie ? « Opstaan en de tent verlaten ».
Wat hen het meest bezighield? Beseffen dat zij wandelen op een laagje ijs met daaronder 1.500m diepte :  « Het kraken van het ijs klonk als donderslagen ».

Reeds van de start hadden zij te maken met enkele tegenslagen : blauwe plekken en protesterende darmen.
Men moet zichzelf overwinnen en een groot respect tonen voor het milieu. Bruno ontdekt samen met zijn broers : « een ongelofelijke familieband, ploeggeest, solidariteit. Woorden waren overbodig, alles ging vanzelf.  ».
Zij slaagden erin alle controleposten te bereiken :  « ten koste van alles » : « Wij draaiden op motivatie, teamspirit  en moed».
De 130 km werden afgelegd in 7 etappes :  « twee etappes waren uiterst zwaar : één etappe ging over 25 km door de ijsschotsen ».
De slede-etappe vergde veel kracht en de omstandigheden eisten zoveel concentratie dat zij zelfs vergaten te eten van hun brood en worst, meegebracht van thuis.

De gebroeders « Richomme » vochten samen tegen alle tegenslagen tijdens deze ijsexpeditie. Samen overwonnen zij deze enorme uitdaging. Met de glimlach op het gezicht en met een onbetaalbare  herinnering aan de ongerepte landschappen kwam het drietal behouden thuis .

Galerie :

1
2
Terug naar de lijst

Bezoek het station

Begeleide bezoeken aan het waterzuiverinsstation worden georganiseerd na reservatie.

RESERVEER EEN BEZOEK